top of page

Thomas van der Ree

Thomas van der Ree (1982) groeide op in Brabant en wist al op jonge leeftijd dat hij "iets met film" wilde gaan doen. Maar met twee ouders die werkten in het boekenvak, had schrijven ook altijd een grote aantrekkingskracht. Dat je die twee dingen kan combineren drong gek genoeg pas vrij laat tot hem door. Om precies te zijn, op 27 januari in 2001 toen hij de film Memento zag op het filmfestival in Rotterdam. Door de opvallende en dwingende structuur van die film (waarin het verhaal achterstevoren wordt verteld) werd het hem ineens duidelijk dat je als schrijver van een film zoveel meer bent dan iemand die alleen de dialogen aanlevert, maar dat je juist door vorm en structuur unieke

02ThomasK.png

                verhalen kan vertellen die alleen mogelijk zijn in dat unieke medium. Dat was de dag dat hij besloot om scenarioschrijver wilde worden.

 

Maar hoe doe je dat? Hij werd in eerste instantie afgewezen door de filmacademie. Vastbesloten om het een jaar later weer te proberen, werkte hij in de tussentijd als productie-assistent op diverse filmsets, zoals Wild Romance, de jeugdserie Hotnews, de film Alibi, etc. Op die manier kreeg hij ook meteen inzicht in de consequenties die je letters op papier kunnen hebben voor een hardwerkende crew, die bij voorkeur niet midden in de nacht in een regenachtig weiland staan te filmen.

 

Gelukkig werd hij na dat jaar in de loopgraven wel aangenomen door de filmacademie en werkt hij sinds 2010 professioneel als scenariochrijver aan diverse film- en televisieproducties. Hij stuurt hardwerkende crews inmiddels zelf met groot genoegen naar nachtelijke weilanden, maar weet wel dat hij daar een hele goeie reden voor moet hebben. In Winchester McFly vond hij een geweldige groep gelijkgestemden met wie hij, als staff writer of aansturend, aan diverse projecten heeft gewerkt. Maar ook solo schrijft hij nog steeds, bijvoorbeeld de serie Judas. In 2022 maakte hij, samen met Winchester McCollega Joost Reijmers, zijn regiedebuut met de zwartkomische thriller Herman Vermoordt Mensen, wat heel erg naar meer smaakte. Tussen het schrijfwerk door werken ze dan ook druk aan nieuwe plannen om series en films te schrijven en zelf te regisseren.

bottom of page