top of page

Winchester McFly

WRITERS ROOM FOR FILM AND TELEVISION

In 2013 kwamen in een anti-kraakpand buiten de ring van Amsterdam twee groepen samen. Aan de ene kant Winchester: de naam die Thomas van der Ree en Joost Reijmers gebruikten als "productiemaatschappij" voor een pilot die ze samen maakten, vernoemd naar de kroeg in de horror-komedie Shaun of the Dead. Aan de andere kant was er McFly Film: de naam die Michael Leendertse gebruikte voor zijn bedrijf, vernoemd naar het hoofdpersonage uit Back to the Future. Michael werkte samen met Matthijs Bockting en Pieter van den Berg en aan de gezamenlijke lunchtafel ontstond al snel een rotsvaste samenwerking en vriendschap. Toen beide groepen na een paar maanden het pand alweer moesten verlaten, was Winchester McFly al geboren.

Akte 1

De eerste samenwerking begon met de serie Smeris van producent Pupkin. Met het uitgangspunt van een Amerikaanse writer's room, een team aan schrijvers met aan het hoofd een showrunner, begon het vijftal aan het schrijven van de eerste scenario's onder leiding van Michael Leendertse. Na Smeris volgden scripts voor Bluf, Bureau Raampoort, en jeugdserie 4Jim. 

Akte 2

De serie Vliegende Hollanders was een grote mijlpaal in het oeuvre van Winchester McFly. De door Topkapi geproduceerde serie die zich afspeelde in het interbellum was ambitieus en grootschalig. Onder leiding van Thomas van der Ree deed het team van Winchester McFly research en schreef iedereen 1 of meerdere afleveringen. Voor regisseur Joram Lürsen werd gelijktijdig ook het script voor Bankier van het Verzet geschreven.

Winchester McFly schreef verder de eerste Nederlandse Netflix Original Ares, politiedrama Lois, voetbalkomedie All Stars & Zonen, docu-drama Ze Weten Alles Van Je en hun eigen boekenreeks De Detta Dossiers. Daarnaast werkten de individuele leden ook aan hun eigen projecten, met titels als Rampvlucht, Judas, Herman Vermoordt Mensen en Bonnie & Clyde.

Akte 3

Winchester McFly heeft projecten in ontwikkeling bij de NPO, Videoland, Canal+, Amazon en Viaplay. Daarnaast is in 2023 Joyce Bonte begonnen als junior producer binnen Winchester McFly, om hun droom van het opbouwen van een creatief producentschap waar te gaan maken. Voor het komende jaar staan er niet alleen schrijfklussen op de agenda, ook zal Winchester McFly voor het eerst zelf een workshop organiseren.

bottom of page