top of page

Joost Reijmers

Joost.png

Joost Reijmers (1982), geboren in Naarden, getogen in Bussum. Op de lagere school wilde hij striptekenaar worden. Zijn liefde voor het beeldverhaal zat er al vroeg in. Als jongetje kreeg hij geen genoeg van Disneyfilms als Winnie de Poeh, en zaterdagochtenden waren het liefst gevuld met de krankzinnige Looney Tunes. Toen hij in groep 8 voor het eerst de film Who Framed Roger Rabbit zag waren het dan ook de tekenfilmfiguren die hem meteen aanspraken, maar de techniek en het spannende detective-verhaal maakte het tot de eerste film waardoor hij interesse in het medium begon te krijgen.

De eerste bioscoopervaring die als een mokerslag bij hem binnenkwam was Jurassic Park. Zoals Star Wars een hele generatie jongeren eind jaren 70 van het filmdoek weg wist te blazen, zo ontplofte de jonge hersenen van Joost bij het zien van Spielbergs epische dinosaurus-avontuur. Op de middelbare school raakte hij geobsedeerd door Quentin Tarantino’s Pulp Fiction, er was zeker een jaar waarin hij iedere dag na school de film thuis opzette. Zijn eerste filmscripts schreef hij terwijl hij eigenlijk zijn huiswerk moest doen en gingen allemaal over criminelen die elkaar uitscholden en daarna overhoop werden geschoten. Hij had de klok horen luiden maar wist niet eens wat een klepel was.

 

Uiteindelijk was het niet een film, maar een computerspel dat Joost ervan overtuigde dat hij echt filmmaker wilde worden. Met Steven Spielberg’s The Director’s Chair leerde hij de basis van het ontwikkelen van een filmverhaal: van een scenario naar draaien naar monteren, alles kwam aan bod. En een van de hoofdrollen in de film die je kon maken werd gespeeld door niemand minder dan Quentin Tarantino. Het voelde alsof het spel speciaal voor Joost was gemaakt.

 

Joost volgde na de middelbare school een cursus bij video-opleiding Open Studio en begon in 2006 aan de regie-opleiding van de Nederlandse Filmacademie. Hij studeerde af in 2010 en maakte voordat Winchester McFly werd opgericht samen met Thomas van der Ree de korte films Een Bizarre Samenloop van Omstandigheden en Pony Place, die allebei op veel internationale festivals hebben gedraaid en prijzen hebben gewonnen. Joost heeft een verloofde, twee kinderen en een kat, maar geen koophuis.

bottom of page